UM Blog

All posts by Anita Jansen

Hup Holland Hup – bericht uit Californië

July 14th, 2014 by Anita Jansen

Op het huidige CvB drielandenpunt is het uiteraard not done om diepgewortelde nationalistische gevoelens te uiten, maar nu, nu de Duitsers het WK voetbal hebben gewonnen, kan dat even niet anders en moet het maar gewoon. Net als Luc’s Belgen, zijn ook wij Hollanders nog herstellende van een verloren duel met Argentinië. De Duitsers hadden er 113 moeizame voetbalminuten voor nodig, toen kwam het verlossende moment waarop de jonge Duitse Afgod, met de nog steeds zo keurige kaarsrechte scheiding in het haar, die Deutschen naar het Weltmeisterschaft schoot. Jaja, jetzt geht auch Martin Paul los; hij zal de Mestreechse universitaire goegemeente er ongetwijfeld, tot minimaal 2018, te pas en te onpas aan herinneren wie er ook alweer Weltmeister is. Dat dit ook het moment is van Merkel die de Amerikaanse CIA wegens spionage haar land uitzet, dat lijkt louter toeval.

En Nick? Nick is niet van België, Nick is niet van Duitsland, Nick is van Limburg. De provincie Limburg steunt Oranje, tweet een provinciemedewerker vlak voor de wedstrijd Nederland – Costa Rica. Holy shit. Steunt? Limburg steunt Oranje? Is Limburg niet Oranje dan? Zou Nordrhein-Westfalen vlak voor de finale getweet hebben dat het voor Duitsland is?

Terwijl het WK Futbol de gemoederen mondiaal bezig houdt, werk ik tussen de wedstrijden door aan de University of California in San Diego. Wat al snel opvalt is het contrast tussen hoe de Amerikanen voetballen en hoe andere Amerikanen daarover schrijven en praten. Vooropgesteld, de wedstrijd tussen de Belgen en de Amerikanen was de allermooiste van het hele toernooi – al was het maar omdat beide teams voortdurend die bal in het net van de tegenstander probeerden te prikken (wie zich nu achter de oren krabt en denkt dat was toch altijd al de bedoeling moet de halve finale Nederland – Argentinië nog eens bekijken). Maar dit terzijde. Amerika bakt er verder niet zo heel veel van, het is ook niet echt een voetballand. Toch zijn de Amerikanen lyrisch over hun soccer-Yanks. Ze dragen ze op handen. Als we de Amerikaanse media en het Amerikaanse volk geloven moeten, dan speelde het Amerikaanse nationale team een droomtoernooi. Awesome. Zo geweldig. De Amerikaan geniet van zijn nationale team en is trots. Trots op zijn natie. Ook al schiet het land geen deuk in een pakkie boter.

Read the rest of this entry »

Share Button